iklan2

Wednesday, January 18, 2017

Sangkaya Bai Toey (Thai Pandan Custard)

Yuhuu...Salam uolls...tiber2 rajin pulak Ahkak nie nak updet resepi..
nak kata pandai masak tu x jugak...tapi Ahkak suker mencuba resepi baru..

Uolls mesti dah selalu layan Boat Noodle kan...Ahkak ada entry nak citer ttg 
Boat Noodle nie..tapi nak updet resepi dulu laaa....

Kalau ke Boat Noodle..selain dari mee dier...
seakan tak sah kalau tak oder Sangkaya,kan..
roti yg disteamed dicicah dgn pandan coconut custard..


Sangkaya Steamed Bread dr Boat Noodle
Pencuci mulut lepas dah siap makan.Ahkak suka kaya dia tu sebab tak manis sangat. 
Makan pulak dengan roti stim perghhh memang stim woooo. Sedap !


Sesape belum pernah rasa SANGKAYA @Boat Noodle...
sila la rasa..sedap sangattttt oiiiiii !!!!!
yummmmmmmmmmm
Punya laa sedapp...x puas makan pun yer...

Paling Frust...biler nak repeat jerk memanjang penuh kedai niehh...
dah ler ruang makan sempit..ramai org plak tu,,,
so balik rumah godek2laa mr google nieh...carik resepi sangkaya..

Resepi asal dari Thailand...diorg memang terror laa buat
mender2 desert nie kann...so kiter pun try laa nengok 
video nya...boleh tengok kat sini....senang sangat nak buatnya haaaa




Sangkaya Bai Toey (Thai Pandan Custard)

Bahan2nya
 5-6  Helai Daun Pandan di ambil airnya sahaja
 1 biji Telur
 250ml Susu Cair
 250ml Air 
 150g  Gula
2 sudu besar Tepung Jagung
Secubit Garam


Cara2 Memasak

1. Blender daun pandan dgn air ( setengah cawan)...tapis air daun pandan td.
2. Masukkan telur dan gula, di kacau sebati...
3. Masukkan susu, air daun pandan dan tepung jagung, dalam pengadun dan kacau sehingga sebati.
4. Masukkan bahan yang disediakan dalam periuk dan masak dengan api kecil dan sentiasa kacau..selama 20 minit
5.Setelah ianya likat...matikan api tunggu sehingga ia menjadi sejuk.
6. Hidangkan bersama susu cair untuk rasa lebih umpphh..
7. Bahan paling penting Roti Bengali yg telah anda Stimkan...atau di bakar ..ikut selera anda


Menjadikk jugak laaa Ahkak masak sangkaya niee...


Memang sangat layan...Ahkak siap beli Pengukus
Buluh cam dekat Boat Noodle tu...baru layann makan roti stim niehh...

Kalau malas masak..korang pegi laa order dekat Boat Noodle nie
sebekas RM6.90 lom masuk GST hehhehe...

Daaa nanti kiter jumpa lagi yerrr

5 comments:

  1. Replies
    1. tu laaa makin layan makin stim jerk...ahakssss

      Delete
  2. sugestion yg last tu bernas, mkan kat boat noodle ja hahah

    ReplyDelete
  3. kah..kah..kah....sila mereput tunggu meja di boat noodle tu nak mkn sangkaya nie...psstt...sila bawak roti xtra dr rumah tau..tau..

    ReplyDelete

Touch N Go